3,5 kg ogórków
5 łyżek soli
2 łyżki chilli
2 główki czosnku
ZALEWA:
6 łyżek oliwy
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
Najpierw ogórki myję, suszę a następnie kroję w ósemki wkładam do salaterki i zasypuję solą. Pozostawiam je tak na około 6 godzin. Następnie zlewam sok, który puściły ogórki i dodaję 2 łyżki chilli oraz czosnek. Mieszkam wszystkie składniki i przygotowuję zalewę.
Do naczynia wlewam ocet, oliwę i dodaję cukier. Można dodać więcej cukru bądź chilli – w zależności od upodobania. Wszystkie składniki mieszam i gotuję. Po zagotowaniu zalewę należy wystudzić. Zimną zalewą polewam ogórki i zostawiam na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wkładam do słoików i krótko wekuję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz