Składniki:
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy z oliwek
pół puszki pomidorów
łyżka oliwy z oliwek
oregano/sól/pieprz/bazylia
kulka mozzarelli
kilka plasterków szynki parmeńskiej (z paczki lub ciętej z kawałka)
pomidorki koktajlowe
świeży szpinak w liściach lub rukola
oliwki
Sposób przygotowania:
Rozrabiam drożdże w 60 ml letniej wody. Dodaję cukier oraz 3 łyżki mąki. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Przesiewam mąkę do miski (lub na stolnicę zależy jak nam się lepiej wyrabia). Dodaję wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy, sól oraz resztę wody (90 ml). Wyrabiam (ręcznie lub mikserem - hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego) do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ok. 10-15 minut. Przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Rozdrabniam pomidory oraz gotuję je wraz z oliwą. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i bazylią.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury (250 stopni).
W zależności od tego czy chcemy dwie pizze czy jedną dużą - dzielę bądź nie wyrośnięte ciasto na dwa kawałki. Podsypuję mąką oraz rozwałkowuję ciasto na okrągłe placki. Przekładam placki na blachę wysmarowaną oliwą (lub papierem do pieczenia) Odkładam na ok. 30 min do wrośnięcia.
Na ciasto nakładam ugotowany sos pomidorowy, pokrojoną w kawałki mozzarellę oraz część pomidorków przekrojonych na pół. Jeśli mam szynkę parmeńską krojoną z kawałka od razu nakładam ją na pizze jeśli mam szynkę z paczki dopiero na koniec.
Piekę w górnej części piekarnika przez ok 10-12 minut.
Wyciągam pizzę z pieca. Układam na niej szynkę (jeśli mam z paczki), szpinak/rukolę, resztę pomidorków oraz oliwki.
Smacznego!
Joanna
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz