Składniki (na ok 12 muffinów)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka soda
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
pół opakowania serka mascarpone (125 g)
białko z jednego jajka (żółtko można dodać do muffinów)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przyrządzania:
Zaczynam od przyrządzenia nadzienia. Mascarpone mieszam z białkiem, 2 łyżkami cukru oraz łyżeczką mąki. Masę wstawiam do zamrażarki na ok. 30 min żeby trochę zesztywniała.
Przesiewam mąkę do miski. Dodaję cukier, kakao i sodę. Do suchych składników dodaję mokre: wodę, jogurt, olej. Mieszamy.
Blachę do muffinów wykładam papilotkami. Papilotki napełniam jedną łyżką ciasta. Na to nakładam łyżeczkę zmrożonego nadzienia serowego. Przykrywam resztą masy. Papilotki powinny być napełnione do mniej więcej 2/3 wysokości (muffiny urosną).
Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 20 min do suchego patyczka.
Smacznego!
Mmmm! Zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam czekoladowe smaki, a ser w ser w deserach lubi chyba każdy :) Jami jami!
OdpowiedzUsuńLubię jak mi tydzień zlatuje :D