poniedziałek, 12 listopada 2012

Ogórki z chilli


Choć dawno minął czas na robienie przetworów przypomniał mi się przepis mojej mamy na ogórki z chilli. Robi się coraz zimniej a ogórki z chilli idealnie rozgrzewają w długie zimowe wieczory.



 SKŁADNIKI:       
3,5 kg ogórków
5 łyżek soli
2 łyżki chilli
2 główki czosnku



ZALEWA:
6 łyżek oliwy
2 szklanki octu
3 szklanki cukru




SPOSÓB WYKONANIA:
Najpierw ogórki myję, suszę a następnie kroję w ósemki wkładam do salaterki i zasypuję solą. Pozostawiam je tak na około 6 godzin. Następnie zlewam sok, który puściły ogórki i dodaję 2 łyżki chilli oraz czosnek. Mieszkam wszystkie składniki i przygotowuję zalewę.
Do naczynia wlewam ocet, oliwę i dodaję cukier. Można dodać więcej cukru bądź chilli – w zależności od upodobania. Wszystkie składniki mieszam i gotuję. Po zagotowaniu zalewę należy wystudzić. Zimną zalewą polewam ogórki i zostawiam na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wkładam do słoików i krótko wekuję. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz