sobota, 2 marca 2013

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową

Uwielbiam maliny. Ciasta z malinami również. A to szczególnie. Używamy w nim mrożonych malin co oznacza, że możemy je piec przez cały rok. Kruche ciasto, maliny, budyniowa pianka. Lekko, słodko, malinowo. Polecam gorąco. Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.






Składniki:



2,5 szklanki mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 
2 opakowania budyniu wanilinowego lub śmietankowego
pół szklanki oleju

opakowanie mrożonych malin
cukier puder





Sposób przygotowania:

Zaczynam od ciasta. Mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagniatam (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do kruchego ciasta). Dzielę ciasto na dwie części. Jedna powinna być trochę większa. Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam do zamrażalki. 
Blachę o wymiarach ok 33x20 wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram na tarce większy kawałek ciasta. Ugniatam dłonią. Piekę w 190 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto się zarumieni). Odstawiam do wystudzenia. 
Następnie przygotowuje budyniową piankę. Białka ubijam na sztywno. Po woli cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodaję cukier oraz cukier wanilinowy. Cały czas miksując powoli wsypuję proszek budyniowy. Do momentu aż dobrze się rozpuści. Na koniec strużką wlewam olej, miksuję do połączenia. 
Na wystudzony spód ciasta nakładam masę budyniową. Na masę układam gęsto maliny (otworkami do góry). Na wierzch ścieram na tarce resztę zmrożonego ciasta.
Piekę w 190 stopniach przez ok 35 minut. Przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!
J.


1 komentarz: