niedziela, 23 czerwca 2013

Gofry parmezanowe

Jakiś czas temu kupiona gofrownica raz na jakiś czas idzie w ruch. Z reguły wtedy jak już nie mam pomysłu co zrobić na kolację by moje nieuchwytne dziecko coś zjadło. Gofry wytrawne to jest to co ostatnio lubimy najbardziej. Był już gofry brokułowe (może kiedyś uda mi się zamieścić tu przepis), a dziś podaję Wam mega szybki przepis na grofy parmezanowe z dipem groszkowym.




Składniki: 20 dag mrożonego groszku, sól, 15 dag kremówki, pieprz, 10 dag świeżo startego parmezanu, 25 dag mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 l mleka, 2 jajka.

Zamrożony groszek wrzucamy na 3 min. do posolonego wrzątku, osączamy. Odkładamy kilka ziarenek, resztę miksujemy ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy. Parmezan, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli mieszamy, dodajemy mleko i jajka, ucieramy ciasto, przyprawiamy pieprzem. W natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry, podajemy na gorąco, z dipem groszkowym.

Ania

1 komentarz:

  1. Wow, genialny pomysł ;) Gdybym tylko miała gofrownicę! :( Od razu pobiegłabym do kuchni ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń