czwartek, 27 czerwca 2013

Ryż z warzywami

Już jutro szykujemy się z Agą na sobotnio niedzielne Eko Wydarzenie na Podlasiu. A dziś pora na szybki obiad jedno garnkowy dla zabieganych. Resztki zawsze można zabrać jako sałatkę do pracy.





Składniki:
20dag ryżu
10 dag bobu
10 dag pieczarek
1 cebula
2 marchwie
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma

Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Na patelni rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać pieczarki i marchew. Smażyć kilka minut, a następnie dodać ryż i bób. Całość przyprawić i polać sokiem z cytryny, wymieszać.

Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz