Składniki:
120 g masła zimnego
80 cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
200 g chałwy (w moim przypadku waniliowej)
pół szklanki śmietany kremówki 30%
100 g orzechów np. włoskich
3 łyżki cukru pudru
do dekoracji:
80 g gorzkiej czekolady
garść orzechów
blacha ok. 24x24 cm
Sposób przygotowania:
Zaczynam od przygotowania spodu. Z masła, cukru, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej ugniatam ciasto (mikserem bądź ręcznie). Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na dno formy wykładam ciasto. Piekę w 160 stopniach przez ok 30 min. (aż się zarumieni). Spód studzę.
Następnie przygotowuję masę chałwowo-orzechową. Chałwę, kremówkę, orzechy oraz 3 łyżki cukru pudru miksuję na gładką masę. Przekładam do garnka, zagotowuję. Cały czas mieszając gotuję do momentu aż zgęstnieje. Masę wykładam na spód. Wyrównuje. Całość posypuję orzechami oraz polewam, tworząc różne wzory czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Wesołych, niebiałych Świąt! ;)
Joanna.
Chałwa<3
OdpowiedzUsuńOglądając te wszystkie wielkanocne przepisy, zachodzimy w głowę, gdzie myśmy się (u)chowali? W naszych domach nigdy nie piekło się mazurków! Jeszcze jest szansa, żeby to zmienić :) Zresztą, chałwa jest tym, co Sandmanowie lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuń