Paluszki krabowe można odkrywać na tysiąc i jeden sposobów. Smakują
wyśmienicie pod każdą postacią i w niemalże każdym połączeniu. Na słodko w
towarzystwie pomarańczy, awokado czy panierowane w piwnym cieście z sosem
chilli.
Dziś wiosenne wariacje surimi z rukolą i całą resztą ;-)
Składniki:
Składniki:
Pół opakownaia/koszyczka rukoli
Opakowanie paluszków krabowych (12 sztuk)
Czerwona papryka
Pół małej papryczka chilli
Oliwki ciemne (ok.20 sztuk)
5 rzodkiewek
Sok z połówki cytryny
Orzechy włoskie
Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
łyżeczka majonezu light
łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku
świeży koperek
pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynam od końca, czyli od sosu ;-) Czosnek rozcieram w moździerzu.
Koperek drobno siekam. Wszystkie składniki sosu: jogurt grecki, majonez, musztardę, czosnek i koperek dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki.
Teraz zabieram się za sałatkę :-)
Rukolę myję w zimnej wodzie, pozostawiam na papierowym ręczniku. Wszystkie
warzywa: paprykę, oliwki, ostrą papryczkę chilli, rzodkiewki – kroję. Z surimi
pozbywam się folii ochronnej, kroję w niewielkie plasterki.
Do salaterki wrzucam rukolę a następnie pozostałe komponenty,
delikatnie mieszam. Polewam sosem jogurtowo – koperkowo- czosnkowym.
Na koniec sałatkę posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi i
skrapiam oliwą z oliwek.
Smacznego!
Aga
trudny temat paluszki krabowe, zrobić tak, aby były wyczuwalne, a potrawa smaczna. Nie mam jeszcze idealnego przepisu.
OdpowiedzUsuńTa propozycja, to propozycja na bogato.
składniki wyśmienite. Dlatego sałatka z pewnością będzie super dobra.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapedna
Jak miałam 12 lat, to zjadłam podobną sałatkę we Włoszech, ale wtedy nie miałam pojęcia o istnieniu rukoli..Cały czas się zastanawiałam co też to było :P Ten smak chodził za mną z 10 lat, kiedy rukola zaczęła się masowo pojawiać w polskich sklepach :) Uwielbiam rukolę z paluszkami, spróbuję ją też zrobić na Twój sposób z większą ilośćią składników :)
OdpowiedzUsuń