poniedziałek, 4 marca 2013

Wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi i rukolą


Paluszki krabowe można odkrywać na tysiąc i jeden sposobów. Smakują wyśmienicie pod każdą postacią i w niemalże każdym połączeniu. Na słodko w towarzystwie pomarańczy, awokado czy panierowane w piwnym cieście z sosem chilli.
Dziś wiosenne wariacje surimi z rukolą i całą resztą ;-)

Składniki:

Pół opakownaia/koszyczka rukoli
Opakowanie paluszków krabowych (12 sztuk)
Czerwona papryka
Pół małej papryczka chilli
Oliwki ciemne (ok.20 sztuk)
5 rzodkiewek
Sok z połówki cytryny
Orzechy włoskie

Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
łyżeczka majonezu light
łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku
świeży koperek
pieprz



Sposób przygotowania:

Zaczynam od końca, czyli od sosu ;-) Czosnek rozcieram w moździerzu. Koperek drobno siekam. Wszystkie składniki sosu: jogurt grecki, majonez, musztardę, czosnek i koperek dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki.
Teraz zabieram się za sałatkę :-)
Rukolę myję w zimnej wodzie, pozostawiam na papierowym ręczniku. Wszystkie warzywa: paprykę, oliwki, ostrą papryczkę chilli, rzodkiewki – kroję. Z surimi pozbywam się folii ochronnej, kroję w niewielkie plasterki.
Do salaterki wrzucam rukolę a następnie pozostałe komponenty, delikatnie mieszam. Polewam sosem jogurtowo – koperkowo- czosnkowym.
Na koniec sałatkę posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi i skrapiam oliwą z oliwek.

Smacznego!
Aga








2 komentarze:

  1. trudny temat paluszki krabowe, zrobić tak, aby były wyczuwalne, a potrawa smaczna. Nie mam jeszcze idealnego przepisu.
    Ta propozycja, to propozycja na bogato.
    składniki wyśmienite. Dlatego sałatka z pewnością będzie super dobra.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miałam 12 lat, to zjadłam podobną sałatkę we Włoszech, ale wtedy nie miałam pojęcia o istnieniu rukoli..Cały czas się zastanawiałam co też to było :P Ten smak chodził za mną z 10 lat, kiedy rukola zaczęła się masowo pojawiać w polskich sklepach :) Uwielbiam rukolę z paluszkami, spróbuję ją też zrobić na Twój sposób z większą ilośćią składników :)

    OdpowiedzUsuń