poniedziałek, 22 lipca 2013

Czekoladowo kokosowe babeczki z bounty

Dzisiaj przedstawiam Wam coś dla łasuchów oraz maniaków, tak jak ja, kokosa we wszelakiej postaci. Nie są to może babeczki mocno kokosowe, raczej takie średnio w mojej skali kokosowości. Aczkolwiek na Festiwalu z Natury rozeszły się nam jako pierwsze. Tylko osoby czujące wstręt były w stanie się im oprzeć.



Składniki:
200g masła
200g cukru
2 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki mleka
6 miniaturowych batoników kokosowych pokrytych czekoladą np. bounty, mogą być również 3 normalne batoniki, każdy pokrojony na 3 części

Składniki na krem:
140g masła
280g cukru pudru
1-2 łyżki śmietanki 30%
parę kropel ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:
wiórki kokosowe

1. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładam formę na muffiny papilotkami.

2. Ubijam masło z cukrem do momentu aż masa stanie się lekka i puszysta.

3. Dodaję jaja oraz ekstrakt waniliowy.

4. Następnie do mieszanki dodaję mąkę z mlekiem do momentu aż się dobrze połączy.

5. Nakładam ciasto do formy do połowy wysokości. Następnie wciskam kawałek batonika w środek każdej muffiny. Przykrywam pozostałym ciastem. Piekę 10-15 minut aż wierzch stanie się przyrumieniony. Studzę na kratce.

6. Wiórki kokosowe rozkładam na papierze do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 5-8 minut aż staną się złote. Odstawiam do ostygnięcia.

7. Na krem ubijam masło aż stanie się miękkie. W trakcie ubijania dodaję porcjami cukier puder.

8. Dodaję śmietankę oraz wanilię i dalej ubijam aż masa stanie się gładka.

9. Nakładam krem na babeczki oraz posypuję kokosem.

Smacznego.

Ania

1 komentarz: