środa, 3 lipca 2013

Babeczki cytrynowe

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo proste i szybkie w wykonaniu babeczki. Nie są one przesadnie słodkie. Myślę, że nadają się w sam raz na panującą aurę za oknem. U mnie w domu znikły bardzo szybko. Na eko wydarzenie w poprzedni zaś zrobiłyśmy wersję z lukrem.





Składniki:
125g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g miękkiego masła
125g cukru
2 duże jaja
cytryna


Rozgrzej piekarnik do 180. Wyłóż formę papilotkami. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia. Upewnij się, że masło jest miękkie. Dodaj masło, cukier i jaja do mąki. Ubijaj drewnianą łyżką dopóki się dobrze nie połączą ze sobą. Dodaj sok oraz startą skórkę z cytryny. Nałóż ciasto do formy. Piecz 20-25min.



Składniki na lukier:
225g cukru pudru
soku z cytryny


Wsyp cukier do miski, dodaj 6 łyżek soku z cytryny. Dobrze wymieszaj. Dodaj kolejne 1-2 łyżki soku z cytryny dozując kroplami. Mieszaj aż otrzymasz lukier.


Ania

1 komentarz: