czwartek, 25 lipca 2013

Bananowo jagodowy smoothie z dodatkiem kawy



Koktajle królują na moim stole praktycznie przez cały rok. Teraz mrozimy prawie tony owoców, by można było z nich skorzystać zimą .Teraz w sezonie jednak zal nie wykorzystywać świeżych darów natury. Na początku był tradycyjny koktajl  bananowo-truskawkowy, jednak od pewnego czasu staram się dodawać do niego coś innego, jakąś inna mieszankę owoców (poza bananem który króluje niepodzielnie)… zmiany… zmiany czasem wychodzą na dobre… :)  dziś dodatkiem okazała się kawa... w związku z tym, że głównym "odbiorcom" moich shake'ów jest mój Mały Pomocnik była to kawa inka...





a oto i mój Mały Pomocnik… podpijajacy mi shake'a miedzy ujęciami :)

Składniki:
banan 
sok z cytryny
10dag jagód
2 łyżeczki ksylitolu
nasionka wyjęte z połowy laski wanilii
1/4l mleka
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (u nas inka)

Banana kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i na 30min. wkładam do zamrażarki. Następnie miksuję go z resztą składników (jeśli smoothie jest zbyt gęsty do picia rozrabiamy go z wodą lub mlekiem).

Smacznego

Ania

1 komentarz:

  1. Takie smoothies dodadzą energii w nawet najcięższy poranek ;) Bardzo lubię też samo połączenie banana i kawy.

    OdpowiedzUsuń