wtorek, 16 lipca 2013

Jabłkowo-cynamonowe cupcakes

Późno już, ale tylko o tej porze z reguły mam czas by cokolwiek zrobić. Zawsze byłam nocnym. Byłoby o wiele łatwiej nim być gdyby nie to wczesno ranne wstawanie do pracy. Niektórzy mogliby powiedzieć, ze to środek nocy jeszcze. W każdym bądź razie dziś  pierwszy z przepisów babeczkowych z Eko-wydarzenia, idealne na pożywne i szybkie przebudzenie.




Składniki:
75g miękkiego masła
175ml pełnotłustego mleka
85g płatków owsianych
1 jajo
125g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
3/4 łyżeczki soli
starta skórka z jednej pomarańczy
1 jabłko, obrane oraz pokrojone w niewielką kostkę

1. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładam formę na muffiny papilotkami.

2. W dużej misce mieszam masło, mleko, jaja oraz cukier.

3. W oddzielnej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Następnie dodaję płatki owsiane (kilka zostawiam do posypania na wierzchu), jabłko oraz skórkę pomarańczy.

4. Dodaję mokre składniki do miski z mąką i mieszam szybko tak by składniki tylko się połączyły. 

5. Następnie wykładam ciasto do foremek do 2/3 wysokości.

6. Posypuję pozostałymi płatkami owsianymi. Piekę przez 20-25minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia.

Smacznego.
Ania




2 komentarze:

  1. Ja nocą padam i nawet, jeżeli sobie coś zaplanuję po 23, to wiem, że nie dotrwam. Bałabym się przy pieczeniu, że mogłabym dodać zamiast jogurtu kwaśną śmietanę, a zamiast cukru sól. ;)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na śniadanie :) wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń