czwartek, 13 czerwca 2013

'Babeczki' szpinakowe dla zapracowanych

Byłam już raz gościnnie przy okazji cake popsów, teraz być może zagoszcze tu dzięki uprzejmości Agi na troszkę dłużej (zobaczymy jak czas pozwoli ;) ). Dziś w każdym bądź razie próbuję się wkupić w Wasze łaski przepisem na bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu 'babeczki' szpinakowe na cieście francuskim ze szpinakiem.


 


Skladniki:

kilka łyżek rozpuszczonego masła
ciasto francuskie
30 dag szpinaku świeżego
4 jajka
6 łyżek śmietany 36%
ząbek czosnku
sol, pieprz, gałka muszkatołowa
2 garście pokruszonych orzechów włoskich
żurawina suszona, ale może być tez i ze słoika
trochę sera typu bursztyn lub parmezan



Foremkę do mufinów smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto kroimy na kwadraty, aby weszły w zagłębienia formy i dały się lekko wywinąć, tworząc babeczkę gotową do wypełnienia. Szpinak drobno kroimy. 2 całe jajka i 2 żółtka mieszamy dokładnie ze śmietanką, szpinakiem i drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę nakładamy do foremek. Posypujemy orzechami i nakładamy na wierzch odrobinę owoców żurawiny, posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok 25 minut w temp. 180C. Wyjmujemy bardzo ostrożnie.

Smacznego

Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz