Placki cukiniowe, idealny lekki obiad na gorące niedzielne popołudnie.
Ponieważ są to lekkie, warzywne placki proponuję usmażyć je na patelni,
która nie wymaga sporej ilości tłuszczu. Zbyt duża ilość oleju sprawi,
że staną się ciężkie i niesmaczne.
Składniki:
* 1 cukinia (ok 450 g)
* 1 marchewka
* 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
* serek wiejski
* garść szpinaku (u mnie cztery pięć mrożone kostki szpinaku w liściach)
* 1 duże jajo
* 3 łyżki mąki
* 1 ząbek czosnku
* sól i pieprz do smaku
* masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
* gęsta, kwaśna śmietana 18%, jogurt naturalny, 3-4 ogórki, ząbek czosnku, sól, pieprz
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z soku. Na tych
samych oczkach ścieramy marchewkę.Cukinię, pora i ser łączymy z pozostałymi składnikami i na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy placuszki na złoto.
Placuszki podajemy z sosem zrobionym ze startych na tarce ogórków, wymieszanymi ze śmietaną oraz jogurtem naturalnym.
Smacznego.
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz