środa, 2 stycznia 2013

Muffiny czekoladowe z nutellą



Swoją przygodę z pieczeniem zaczęłam od muffinów. Chyba nie ma nic łatwiejszego. Jeśli więc chcielibyście zacząć piec ale nie wiecie jak się za to zabrać, proponuję muffiny. Przepisów na muffiny są tysiące ze spokojem wystarczyłoby ich Wam na każdy dzień roku. Poza tym nie mogą się  nie udać – no chyba, że będziecie za długo trzymać je w piekarniku lub zapomnicie dodać proszku do pieczenia lub sody. Przepis wzbogacony przeze mnie o nutellę zaczerpnięty stąd.

Składniki na 12 muffinek
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
pół szklanki oleju
1 jajko
szklanka mleka
12 łyżeczek nutelli
tabliczka czekolady pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę

W jednej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czekoladę. W drugiej wszystkie mokre: olej, jajko, mleko. Mokre składniki dodaję do suchych – mieszam do połączenia. Papiliotki (lub inną formę do muffinek) wypełniam do połowy wysokości. Do każdej muffinki nakładam jedną łyżeczkę nutteli. Przykrywam nutellę resztą ciasta tak aby papilotki były wypełnione do ¾ wysokości. Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni – do tzw. suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz