niedziela, 20 stycznia 2013

Banoffee pie

Pierwszy raz Banoffee pie jadłam jakiś czas temu z P. w Piece of cake. Niedawno przepis wrzuciła White Plate. To był znak, że czas przypomnieć sobie ten smak i zrobić Banoffee pie. Bardzo smaczny deser, łatwy i szybki do zrobienia. Bez piekarnika :) 





Składniki (na tortownice o średnicy ok. 26 cm)

250 g ciasteczek owsianych
ok. 80 g roztopionego masła
puszka masy krówkowej lub karmelowej
3 banany
cytryna do skropienia bananów
opakowanie sera mascarpone
250 ml śmietany 36%
łyżka cukru pudru - ja nie użyłam zakładając, że ciasto samo w sobie będzie słodkie aczkolwiek warto ją jednak dodać
kakao


Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruszę na piasek (można blenderem, można przesypać je do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta, tłuczkiem do mięsa - cokolwiek mamy pod ręką). Następnie pokruszone ciastka mieszam z masłem, powinna powstać gładka i sucha masa. Wykładam ciastka do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - na spód i brzeg. 
Podgrzewam masę krówkową aby stała się bardziej płynna. Smaruję nią spód ciasta. Na masę nakładam pokrojone w plasterki banany (można je skropić sokiem z cytryny). 
Mascarpone delikatnie miksuję dodając po jednej łyżce śmietanę i ewentualnie cukier. Gładką masę układam na bananach, posypuję kakao i wkładam na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
J.

Leżąc pod kocem, pochłaniając Banoffee słucham :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz