Składniki (na tortownice o średnicy ok. 26 cm)
250 g ciasteczek owsianych
ok. 80 g roztopionego masła
puszka masy krówkowej lub karmelowej
3 banany
cytryna do skropienia bananów
opakowanie sera mascarpone
250 ml śmietany 36%
łyżka cukru pudru - ja nie użyłam zakładając, że ciasto samo w sobie będzie słodkie aczkolwiek warto ją jednak dodać
kakao
Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszę na piasek (można blenderem, można przesypać je do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta, tłuczkiem do mięsa - cokolwiek mamy pod ręką). Następnie pokruszone ciastka mieszam z masłem, powinna powstać gładka i sucha masa. Wykładam ciastka do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - na spód i brzeg.
Podgrzewam masę krówkową aby stała się bardziej płynna. Smaruję nią spód ciasta. Na masę nakładam pokrojone w plasterki banany (można je skropić sokiem z cytryny).
Mascarpone delikatnie miksuję dodając po jednej łyżce śmietanę i ewentualnie cukier. Gładką masę układam na bananach, posypuję kakao i wkładam na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
J.
Leżąc pod kocem, pochłaniając Banoffee słucham :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz