poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka z rukolą, czerwoną cebulą i boczkiem


Czasem sobie myślę, że urodziłam się Włoszką, uwielbiam Włochy, włoskie jedzenie, włoski styl życia, samych Włochów może nieco mniej ;-) Zdarzyło mi się odwiedzić kilka razy słoneczną Italię, zawsze wracałam „o kilka kilogramów piękniejsza” ;-)
Oryginalne włoskie zupy:  krem ze szparagów, cukinii, brokułów, krem szpinakowo-kolendrowy czy marchewkowy z nutą pomarańczy…  te kulinarne podróże jeszcze przed nami. A dziś sałatka na ciepło z rukolą, cebulą i boczkiem.

Składniki:

250-300 g świeżej rukoli
30 dag chudego boczku
4 niewielkie czerwone cebule
Orzeszki pinii (ewentualnie pestki dyni lub słonecznika)

Sos:
Musztarda Dijon – 1, 5  łyżki
Ocet balsamiczny- 2 łyżki
Miód – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 5 łyżek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rukolę przekładam do sitka i przelewam  najpierw zimną, a następnie ciepłą wodą. Pozostawiam do osuszenia na papierowym ręczniku.
Boczek kroję w plasterki starając się, by były one naprawdę cienkie, w ten sposób łatwiej uzyskać delikatny, chrupiący smak. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam boczek z każdej strony do momentu aż będzie chrupiący. Boczek przekładam do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, tak, by trochę go osuszyć.  Następnie zlewam tłuszcz do miseczki. Tłuszcz ze smażenia przyda się do sosu (oryginalnie był on podstawą sosu, ja jednak podaje tą sałatkę z moim ulubionym sosem, który nadaje jej słodko-ostry smak).
Cebulę obieram i kroję na ćwiartki lub piórka. Na patelnię wlewam niewiele oleju, tak, aby cebula nie była zanurzona w tłuszczu, a raczej lekko podpiekała się z każdej strony. Cebulkę smażę od 5 do 10 minut.

Sos: Czosnek rozcieram z solą w moździeżu, dodaję miód, musztardę, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Sos powinien być stosunkowo gęsty. W razie potrzeby dodaję więcej musztardy.

Wszystkie składniki delikatnie mieszam i polewam sosem.

Pestki dyni i słonecznika prażę na rozgrzanej patelni (uwaga – pestki dyni mogą zaatakować, gdy zbyt długo pozostają na gorącej patelni ;-) Posypuję nimi  sałatkę. 
Sałatka najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego !
Aga



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz