wtorek, 1 stycznia 2013

Faszerowane papryczki





     Zdarzyło się kiedyś, że odchodząc od wielowiekowej tradycji odeszliśmy od       
     zakupów w CH Auchan i trafiliśmy do lokalnego Lidla. A skusiły nas 
     przepisy Okrasy i Pascala. Miałam też ochotę spróbować,co dobrego można        
     upichcić korzystając z wiedzy i doświadczenia genialnych kucharzy.
     Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:    
     Zmodyfikowałam go nieznacznie dodając  więcej oregano oraz   
     dodatkowo-majeranek i trochę więcej cebuli, którą uwielbiam. Przepis jest 
     naprawdę wyśmienity, godny Karola Okrasy! ;-) 


      Składniki:

     4 duże czerwone papryki
     250 g. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
     125 g. greckiego sera
     4 ząbki czosnku
     oregano: 1-2 łyżki
     natka pietruszki (najlepiej świeża): ok. 2 łyżki
     majeranek: 2 łyżki
     2 cebule
     150 g. zielonych oliwek
     torebka ryżu
     18% kwaśna śmietana - 150g.
     oliwa z oliwek: 4 łyżki
     sól, pieprz

     Sposób przygotowania:

     Farsz: 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku rozcieram z solą w moździeżu
     następnie dodaję do mięsa mielonego. Dodaję uprzednio ugotowany ryż,   
     posiekaną cebulę, natkę pietruszki i pokruszony grecki ser. Mieszam  
     dokładnie dodając pozostałe przyprawy: pieprz, sól, majeranek i oregano.

     Papryka: papryki myję, suszę i odcinam górę około 2 cm. od góry, tak, by     
     górną częścią można było przykryć faszerowane papryki. Następnie    
     wycinam z nich gniazda nasienne. Każdą paprykę nacieram solą, pieprzem,  
     oregano i nadziewam wcześniej przygotowanym farszem. Papryczki  
     przykrywam odciętymi uprzednio "kapeluszami" i wkładam do naczynia   
     żaroodpornego. Każda paprykę skrapiam kilkoma kroplami oleju. 
      Naczynie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180  
     stopni (włączamy funkcje termoobiegu) i piekę około 30-40 minut. 

     Sos: pokrojone oliwki i ząbek czosnku mieszam ze śmietaną, doprawiam 
     solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz