Zdarzyło się kiedyś, że odchodząc od wielowiekowej tradycji odeszliśmy od
zakupów w CH Auchan i trafiliśmy do lokalnego Lidla. A skusiły nas
przepisy Okrasy i Pascala. Miałam też ochotę spróbować,co dobrego można
upichcić korzystając z wiedzy i doświadczenia genialnych kucharzy.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:
Zmodyfikowałam go nieznacznie dodając więcej oregano oraz
dodatkowo-majeranek i trochę więcej cebuli, którą uwielbiam.
Przepis jest
naprawdę wyśmienity, godny Karola Okrasy! ;-)
Składniki:
4 duże czerwone papryki
250 g. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
125 g. greckiego sera
4 ząbki czosnku
oregano: 1-2 łyżki
natka pietruszki (najlepiej świeża): ok. 2 łyżki
majeranek: 2 łyżki
2 cebule
150 g. zielonych oliwek
torebka ryżu
18% kwaśna śmietana - 150g.
oliwa z oliwek: 4 łyżki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz: 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku rozcieram z solą w moździeżu
następnie dodaję do mięsa mielonego. Dodaję uprzednio ugotowany ryż,
posiekaną cebulę, natkę pietruszki i pokruszony grecki ser. Mieszam
dokładnie dodając pozostałe przyprawy: pieprz, sól, majeranek i oregano.
Papryka: papryki myję, suszę i odcinam górę około 2 cm. od góry, tak, by
górną częścią można było przykryć faszerowane papryki. Następnie
wycinam z nich gniazda nasienne. Każdą paprykę nacieram solą, pieprzem,
oregano i nadziewam wcześniej przygotowanym farszem. Papryczki
przykrywam odciętymi uprzednio "kapeluszami" i wkładam do naczynia
żaroodpornego. Każda paprykę skrapiam kilkoma kroplami oleju.
Naczynie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180
stopni (włączamy funkcje termoobiegu) i piekę około 30-40 minut.
Sos: pokrojone oliwki i ząbek czosnku mieszam ze śmietaną, doprawiam
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz