Wczoraj wieczorem wyznawcy prawosławia zasiedli przy wigilijnych stołach, a dziś obchodzą pierwszy dzień świąt. Odkąd wróciłam na Daleki Daleki Wschód coraz bardziej świadomie odkrywam piękno i specyfikę tego regionu opisywanego często jako tygiel kultur. Aż 30% mieszkańców miasta stanowią wyznawcy Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego w Polsce.
Dlatego dzisiaj przepis na przepyszne pierniki, które mogą być ozdobą choinkowa, prezentem czy dodatkiem do kawy. Przepis jest ekstremalnie prosty.
Składniki:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki miodu
10 dag masła
1 szklanka cukru
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
2 jajka
przyprawa do pierników
mięta suszona rozkruszona
Sposób przygotowania:
Miód i masło podgrzewam i rozpuszczam w niewielkim garnuszku. Czekam aż masa nieco przestygnie i dodaję kolejne składniki: sodę, cukier i mąkę, śmietanę oraz jajka. (by nadać piernikom ciekawego zapachu można dodać także pokruszoną suszoną miętę). Wszystko mieszam. Masę zagniatam, tak by uzyskała twarda i zbita konsystencję. Jeśli ciasto jest niespójne, dodaję jeszcze kilka łyżek śmietany bądź mleka.
Gdy ciasto jest już gładkie przekładam masę na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowując ją na placek o grubości około jednego centymetra.
Następnie wycinam kształty foremką lub według własnej wyobraźni ;-)
Pierniczki układam blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15-20 minut w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.
Lukier:
Do dekoracji pierników przygotowuję najprostszy lukier. Nie wykorzystuję barwników spożywczych. Lukier przygotowuję mieszkając białko z około 1,5 szklanki cukru pudru.
Życzę smacznego!
Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz